Hamann, Hartge, AC Schnitzer, Dinan, Eisenmann – niște nume banale sau niște mărci care au contribuit la succesul E38? Vom afla astăzi…

La apariția unui nou model pe piața auto există întotdeauna un interes al firmelor de tuning să își arate priceperea în a oferi o variantă personalizată. Fie că e vorba despre modificări optice (spoilere, eleroane, jante, oglinzi exterioare), tehnice (motoare optimizate, remapare software) sau doar personalizări speciale, tunerii au încercat să își lase amprenta și pe modelul E38.

AC Schnitzer a produs pentru E38 ornamente de praguri, bare de protecție modificate, chiar jante, adică un pachet complet de modificări optice și aerodinamice, care însă păstra linia clasică. Celebrele jante în 5 spițe care poartă amprenta optică AC Schnitzer au fost produse de Dezent, RH și Rondell, în mai multe dimensiuni și variante de design, monobloc sau din mai multe elemente.

Hamann este un binecunoscut tuner german. Ei sunt cei care au realizat design-ul optic al pachetului aerodinamic al seriei 5 E39, ce a avut un succes foarte mare și cu care cel de E38 seamănă izbitor, iar jantele Hamann sunt foarte apreciate de către cunoscători pentru faptul că sunt ușoare și foarte rezistente pe lângă design-ul absolut superb.

 

Hartge – alt binecunoscut tuner german – au avut și ei în oferta pentru E38 jante exclusive, elemente de decor interioare și exterioare (pedale, embleme pentru capotă), dar și un kit tehnic (motor V8 de 4.7 litri și 350 de cai putere). Jantele lor din 3 elemente au și astăzi un preț de revânzare destul de ridicat, fiind produse în puține exemplare.

Nu vreau să trec peste a aminti aici despre Eisenmann, o firmă germană care produce evacuări custom pentru mașini și a avut în ofertă inclusiv una pentru BMW E38 care îi conferea un sunet unic și un look foarte îngrijit.

Printre cei care au mai participat la notorietatea lui BMW E38 pot fi enumerați:
– Dinan – care produce soluții software pentru optimizarea performanțelor motorului și cutiei de viteze, precum și soluții software pentru montarea turbocharger-elor.
– BBS – un renumit producător de jante de aliaj care a realizat de-a lungul timpului o mulțime de modele celebre și bine cotate.
– Magnaflow – evacuări custom.
– Borbet – jante de aliaj, a produs inclusiv câteva modele care au fost oferite de către BMW ca originale

Sunt convins că am lăsat câteva firme de tuning pe dinafară, dar nu a fost intenționat. Ele sunt de ordinul zecilor, E38 fiind un model foarte apreciat. Voi face un later-edit al articolului dacă mai descoperim ceva cu adevărat relevant printre creațiile tunerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *