E38, la fel ca și multe limuzine premium de vârf, a avut posibilitatea echipării în diverse variante de protecție suplimentară a pasagerilor când aceștia erau demnitari sau alte persoane predispuse la atacuri armate.

Din fabrică au fost disponibile două nivele de echipare standard, care puteau fi montate pe 740i/iL și pe 750i/iL. „Protection Line” a fost construit doar în anii 2000-2001 pe baza 750iL sau 740iL și asigura siguranță până la nivelul B3/B4 (armură, sticlă antiglonț, anvelope Run-Flat și un sistem tip interfon de comunicare cu exteriorul). Nivelul superior a fost denumit „Security Line”, a fost construit pe baza 750iL și aducea nivelul de securitate la B6/B7 (cordon de explozibili pe rama parbrizului pentru evacuare de urgență, motorașe hidraulice pentru geamuri, senzor de gaz iritant care întrerupea circuitul de aer dinspre exterior închizând automat ventilația și geamurile, un senzor de temperaturi extreme care detecta posibile incendii la compartimentul motor sau în zona rezervorului și declanșa suprimarea lor, un circuit separat de supraviețuire, care furniza în interior aer curat dintr-un rezervor suplimentar aflat în portbagaj, loc pentru transportat arme de foc, chiar orificii speciale în uși pentru a putea riposta cu armele din dotare, platoșă inferioară pentru protejare împotriva minelor). Toate dotările de securitate aduceau un plus de aproape o tonă la greutatea mașinii, de aceea nu au putut fi montate decât pe motorizările cele mai puternice.

Conform standardelor internaționale, nivelul B3/B4 reprezintă rezistența la arme de mână până la calibrul de 9mm, acționate de la o distanță de minim 10 metri, cartușe cu o forță a impactului de maxim 1800 Joule și maxim 3 rafale. Nivelul B6/B7 rezistă în plus la puști și carabine până la calibrul 7.62mm și cartușe cu forța impactului de 3300 Joule.

Nu am găsit referințe despre eficacitatea acestor sisteme de protecție, în situații reale (nu există cazuri de atacuri asupra mașinilor blindate sau există dar nu au fost raportate public).

Există câteva exemplare de E38 blindate la vânzare, dar în multe țări ele sunt interzise folosinței private.

https://youtu.be/eyCTKum0fZA

Aici este o prezentare a sistemelor montate de fabrică.

BMW a făcut, în cadrul unei ample campanii de marketing, mai multe filme de scurtmetraj în colecția „The Hire”, în care au apărut diverși actori, rolul șoferului fiind jucat de către Clive Owen. Într-unul dintre ele, „Ambush”, vedeta este un E38 blindat, care scapă dintr-o ambuscadă și își duce pasagerul la destinație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *