În sfârșit, astăzi un interviu offline cu una dintre legendele moderne din lumea entuziaștilor E38, deținătorul unuia dintre cele mai complete și mai exacte portaluri informative din lumea acestui model (e38registry.org), unul dintre adevărații pasionați de E38 din toată lumea, nimeni altul și unicul – Valter Cid.

Valter, ești notoriu printre pasionații E38 la nivel internațional (sperăm că nu la fel ca tipul ăla Notorius, dar totuși) <<>> datorită website-ului și canalului de youtube e38registry.org. Deții cea mai completă bază de date cu informații despre mașina noastră de suflet și ai decis să o impărtășești cu noi ceilalți. Cine este Valter Cid, cum a ajuns să iubească E38, cum a construit această impresionantă bază de date și de ce a decis să o facă publică?
Salut Bogdan, mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Am puțin peste 30 de ani, m-am născut în Rio de Janeiro, Brazilia. Locuiesc în Vancouver, Canada din 2006 și lucrez ca și consultant IT. Prima dată am văzut E38 în 1995 la Cleveland Auto Show și, ca adolescent mi s-a părut foarte cool că era o mașină ce avea telefon integrat, plus că arăta a fi foarte confortabilă și rapidă. Ulterior filmele ”Tomorrow Never Dies” și ”Transporter” au confirmat tânărului meu eu că era o mașină ce merită a fi luată în considerare, așa că am decis să îmi cumpăr una atunci când voi crește și mi-o voi putea permite. Problema era că în Brazilia erau extrem de rare și de scumpe, așa că îmi cam pierdusem speranța și vedeam acest vis ca aproape imposibil.
După ce m-am mutat în Canada în 2006 m-am gândit că totuși ar putea fi posibil să îmi cumpăr una, așa că în 2011 am reușit să îmi achiziționeaz un 740iL din 1997 (link) care era într-o stare optică și ”cosmetică” excelentă, dar mecanic și tehnic un dezastru. A rezistat puțin peste un an de zile până când patinele distribuției (timing chain guides) au cedat, așa că am făcut ceea ce orice șofer responsabil ar trebui să facă: am cumpărat un 740iL din 2000 de la tatăl meu! Din nefericire acela a rezistat doar până la începutul lui 2014, confruntându-se cu aceeași problemă tehnică, de data asta cu distrugerea iremediabilă a motorului. Trecusem deja ”prin” trei E38 în doi ani, așa că eram puțin dezamăgit și mi-am luat o Honda Civic în iunie 2014, considerată a fi o mașină foarte fiabilă. În septembrie ajunsesem să urăsc Civic-ul și căutam deja iar un E38. Am găsit unul ieftin (2001 740i sport) care, bineînțeles, avea nevoie de reparații la… ai ghicit, distribuție :)) Oricum, nu era prea zgomotos motorul, așa că inițial am crezut că e vorba despre o diagnosticare greșită. Am avut dreptate, era vorba doar despre un senzor de pe axa cu came (camshaft sensor). L-am condus fără probleme pentru puțin mai mult de doi ani, timp în care a avut nevoie doar de întreținerea obișnuită și totodată, pentru liniștea mea, i-am schimbat și patinele distribuției. În Februarie 2017 a apărut la vânzare un exemplar foarte rar (unicat ca și echipare coloristică) – un 1998 750iL individual de culoare Limonite Metallic cu interior de piele Nappa Lotus White – am decis că îl vreau și l-am cumpărat imediat. Era într-o stare deplorabilă, dar am reușit să îl restaurez și să îl readuc într-o stare bună, chiar dacă nu perfectă. Între timp am mai cumpărat un 2001 740i sport cu jante AC Schnitzer, am păstrat jantele și am vândut mașina. Foarte recent, în iulie 2019 am mai achiziționat o raritate, un 740iL din care au fost produse 3 exemplare (Limited Edition Canada de culoare Glacier Green), dar doar acesta a mai supraviețuit timpului.
Deci, în final, momentan dețin 3 exemplare E38: un 2001 740i sport, un 1998 750iL individual și un 2000 740iL individual.
Revenind la e38registry, căutam la un moment dat niște informații de producție despre câte E38 au fost importate în Canada și am descoperit că nu prea există informații disponibile despre data producției, culoare, tapiserie, dotări. Am contactat BMW și mi-au spus că s-ar putea să existe ceva informații în arhivele lor dar nu plănuiesc să le facă accesibile publicului larg din cauza timpului foarte îndelungat de care ar fi nevoie ca să digitalizeze toată informația. Am aflat mai apoi despre alte portaluri de informații despre cifrele de producție pentru alte modele (E31 sau Skyline GT-R), așa că m-am gândit să încep un astfel de proiect și pentru E38. Am întrebat mulți pasionați și le-am cerut sugestii (sunt menționați toți pe pagina cu link-uri a portalului) și în final am lansat portalul în iunie 2015.
Am început cu date despre câteva mașini și informații de bază. A început totul să crească foarte rapid după ce am pus mâna pe o bază de date de producție pentru E38, inclusiv date prețioase despre BMW Individual. Așa am putut să înțeleg codurile de producție și să generez informații detaliate despre culori, tapiserii, dotări speciale și ornamente de interior. De acolo portalul a început să crească exponențial și cred că este de facto singurul portal cu asemenea informații online.
Cât despre a-l face public, asta a fost și intenția mea inițială. Dacă aș fi vrut să fac bani cu un asemenea registru online, făceam unul pentru Porsche sau Ferrari :))
Cred că informațiile acestea trebuie să fie accesibile pentru oricine, astfel oamenii pot decide să salveze unele exemplare rare, să recupereze anumite dotări valoroase din exemplarele dezmembrate sau să își evalueze mașina în vederea revânzării sau încheierii unor asigurări.

Construiește-ți virtual E38-ul visurilor tale de la zero, fără limită de buget. Care ar fi alegerile tale (motor, caroserie, culori, materiale, dotări).
Asta e o întrebare delicată. Probabil Alpina B12 cu ampatament lung, cu toate dotările disponibile la nivelul ultimului an de fabricație (2001) și dotări suplimetare Individual. Culoarea ar fi foarte greu de ales, aș fi fericit cu oricare dintre Aqua Metallic, Byzanz Metallic sau poate Gold Orange Metallic (exact ca și cea a lui Karl Lagerfeld). Tapiseria ar trebui să fie piele Alpina Lavalina de culoare Creamwhite sau Lotus White, cu inserții tubulare (piping) de culoare Atlantis, Arizona Sun sau Amethyst, în funcție de culoarea exterioară. Mocheta în culoarea inserțiilor tubulare, ornamente Platane sau poate Arizona Sun, suspensie Alpina, poate un kit turbo Dinan de la E32 750iL. Body-kit AC Schnitzer, jante AC Schnitzer Type 3 de 19” pentru vară și Racing Dynamic RD2 18” din trei elemente pentru iarnă. Jantele Alpina sunt, din păcate, prea mari pentru drumurile rele de aici. Sau retractez tot și vreau un G12 M760Li într-o caroserie de E38 :)))))

Cât crezi că ar costa dorința ta acum și cât crezi că ar fi costat în anii 90? Estimează. Cât ai plăti ca să ai așa ceva?
Cred că acum ar fi între 60.000 și 75.000€, nouă undeva peste 200.000€. Dacă i-aș avea aș fi dispus să arunc 75.000€ pe ce am zis mai sus.

Bazându-te pe propriile experiențe, ce configurație ai recomanda unui:

1. pasionat E38 cu buget redus
Nu există așa ceva, orice E38 este scump 🙂 Ca să răspund totuși, un 725d manual cred că ar fi cel mai ieftin la achiziție, la exploatare și întreținere. Poate un 728i manual.

2. daily driver (mașină cu care te deplasezi cotidian)
Un 740i cu motorul M60 de 4.0L, de prin 1995 dacă vrei ceva fiabil. În Europa un 730d

3. manager sofisticat și rafinat al unei companii mici
Clar und 750iL întreținut bine, curat. Negru la exterior și la interior dacă vrei ceva clasic. Merge și la companii (mai) mari.

Care e sentimentul ce te încearcă atunci când un soldat din armata E38 cade la datorie, fie accidentat, fie dezmembrat?
Nu mă deranjează când unuia banal i se întâmplă asta, dar nu pot să îi înțeleg pe cei care dezmembrează un exemplar foarte rar în condițiile în care încă mai e reparabil. Mai bine să îl vândă așa cum e unuia care vrea să îl readucă la viață.
Până la urmă sunt doar niște bucăți de fier, din care s-au produs peste 400.000 de bucăți. Nu e ca și cum ar fi vreun Ferrari 250GT :))))

Ce părere ai despre diesel-uri? Ai încercat vreunul?
În general îmi plac, dar E38 nu am condus încă. În Canada există doar două de care știu, un 725d și un 740d, niciunul aproape de mine.

Ce ai lua de pe altă mașină ca să pui pe un E38? Care e impresia ta despre cei care și-au pus motoare LS, turbocharger sau supercharger? Merită? Este E38 genul acela de mașină care are nevoie de mai multă putere?

Aș pune trenul de rulare de la o Tesla sau poate de la actualul 740e. Motoarele LS sunt o variantă optimă de a avea mai multă putere fără a pierde fiabilitate și personal le consider fun, la fel ca și superchargerele sau turbochargerele. Orice merită dacă proprietarul pretinde asta. Financiar nu știu, poate dacă locuiești în USA, unde ai acces la website-uri de genul Bring-a-Trailer (N.R. bringatrailer.com este un website unde se pot pune anunțuri de vânzare cu mașini modificate, rare, vechi, etc – cu alte cuvinte mașini ”speciale”, acest website devenind cu timpul locul în care vinzi și cumperi tot felul de unicate sau rarități auto).

2001-BMW-740IL-with-a-Turbo-6.0-L-LSx-V8-04
E38 clar ar putea avea mai multă putere, e totuși o mașină de 20-25 de ani. 326HP dintr-un motor V12 era excelent pe vremea tinereții lui, dar astăzi este cam puțin. La finalul zilei este tot o mașină veche și nu are cum să aibă performanțele succesorilor ei de astăzi, M760 sau B7.

Pro și contra, zâmbete și lacrimi, povești pozitive sau negative. Unde excelează și unde dă greș E38?
La pro aș putea menționa prețul decent de achiziție acum, puterea suficientă pentru aproape orice șofer, simplitatea mecanică, multe dotări, siguranță excelentă.
La contra: costuri de întreținere, o parte din tehnologii învechite, cu trecerea timpului unele piese vor fi tot mai greu spre imposibil de găsit (îmi vine acum în minte pompa de preîncărcare de la DSC la al meu 750).
Povești am multe, cred că ar fi mult mai ușor să fac un video despre asta.

Dacă E38 nu s-ar fi fabricat niciodată ce mașină ai fi condus azi? De ce?
Probabil un Jaguar Super V8 Portfolio din 2006. E la fel de clasic ca un E38 și puțin mai puternic, deși nu la fel de plăcut la condus.

img02

E38 este începutul sau sfârșitul unei epoci în istoria auto? Sau poate doar un model de tranziție către între clasic și modern? O piatră de hotar și un monument? Cum explici succesul pe care încă îl are acest model la 25 de ani de la lansare?
Cred că cu el s-a sfârșit era stilistică a mașinilor clasice, non-exotice și suple, după el BMW a fabricat nave amiral mai masive și mai înalte.
E posibil să fie singura generație de seria 7 cu adevărat relevantă, poate cu o singură excepție: M760Li.
Succesul i se datorează, aș spune, prezenței masive în media mai ales în primii ani de viață, dar și mai târziu. Are o apariție iconică, iar avântul internetului la sfârșitul anilor 90 a avut de asemenea un rol major în marketingul lui.

BMW-M760Li-Purple-Silk-from-BMW-Individual-2

Este Alpina o alegere ce ține de cai putere, de imagine sau de statut? E38 în general este astăzi despre putere, stil, confort sau statut?
Părerea mea este că Alpina ține de putere și de statut, imaginea nu este mult diferită de E38-ul de serie, pe care îl iei pentru stilul clasic și confort.

Cel mai popular model în America de Nord versus Europa, care sunt diferențele? Cultura, economia, clima – își pun oare amprenta pe alegerile cumpărătorilor?
Mi-e greu să vorbesc despre Europa, dar văd foarte multe 728i în Anglia, foarte multe 730d în estul Europei și peninsula iberică și destule 735i și 740i în Germania (conform membrilor pe care îi cunosc din comunitățile locale de fani). În Canada sunt foarte puține E38, de obicei 740iL. Au fost importate doar 250 de bucăți 750iL, deci alea sunt foarte rare aici. În USA cel mai întâlnit este 740iL – au fost vândute aproape 80.000 de bucăți acolo. Cu toate astea, din cauza problemelor la distribuție ale căror costuri de reparații sunt măricele și a unor inevitabile accidente, multe nu mai sunt reparate pentru că nu e rentabil și ajung în cimitire de mașini la dezmembrat.

Ai în plan să vizitezi comunitățile E38 de pe alte continente? Ai lua România în considerare pentru o întâlnire cu pasionații români?
Absolut, dacă e justificabil financiar, mi-ar plăcea să văd cum îngrijesc alți pasionați aceste mașini. În România chiar aș vrea să merg, poate reușim cumva să adunăm câteva E38 în subsolul Casei Poporului :))))

Mai ai în mânecă informații interesante pe care le vei publica?
Cam tot ce știu am publicat. Mai există mult de ordonat și de aranjat, dar nu plănuiesc să țin nimic secret, toate vor veni pe măsură ce le voi procesa în forma finală.

Pasiunea scade cu trecerea anilor? Care e motivația ta să continui? E corect ca taxele să controleze ce și cum conducem? (poate că nu știi, dar în general în Europa și în mod special în România impozitele taie din plăcerea de a conduce mașini cu motoare mari – peste 3.0 litri)

Pasiunea mea (și cred că a tuturor) se degradează lent în timp, așa e normal, îți pierzi cu anii entuziasmul. Totuși, am de gând să păstrez întotdeauna un E38 printre mașinile mele. Poate că va deveni doar o mașină de weekend, dar îmi place foarte mult să o conduc. De asemenea este oricând un bun subiect de conversație, este relativ ușor de întreținut, e mecanic destul de simplu și ușor de înțeles și învățat.
Taxele de care zici sunt de multe ori o necesitate pentru întreținerea infrastructurii. Când va deveni prea scump să ai un motor V12 îl voi scoate din mașină, voi face o măsuță drăguță în sufragerie din el și voi pune unul electric în schimb :))))

Este E38 ”The One”? Are șanse să devină unul dintre următoarele ”most wanted oldtimers”?
Păi este deja ”The One” dintre sedan-urile germane din clasa mare. W140 vine și el foarte aproape. Dacă trend-ul actual se menține, va deveni cu siguranță un model dorit de către colecționari. Poate nu la fel ca un E30 M3 sau un E39 M5, dar totuși în topul preferințelor. Ca să fiu sincer, cele mai dorite oldtimere BMW  în 10 ani vor fi toate din generația asta: E31, E38, E39, E46, poate și E53.

vcid-v12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *