Când a fost lansat, în 1994 (ca noul model 1995), E38 a fost mai mult o evoluție decât o revoluție față de fostul model al seriei 7 (E32). La timpul ei, capota foarte joasă și grilele lărgite i-au conferit noului model al seriei 7 o imagine izbitoare. Arăta ca o mașină de lux sportivă, dar totuși sofisticată, gata să ia cu asalt Autobahn-ul cu viteza de 250km/h. Look-ul său a rămas la fel de frumos, la fel de clasic până astăzi. Obișnuiesc să spun despre astfel de mașini că nu se demodează niciodată, sunt ca un costum elegant și clasic, vei arăta întotdeauna bine și actual în el indiferent de modă. Cu jantele potrivite E38 întoarce privirile și astăzi, la aproape două decenii și jumătate de la lansare.

E38 nu este însă totul despre clasă și sofisticare. Când vrea poate juca și murdar. Cu un motor V8 de 4.0L (mai târziu înlocuit cu generația nouă de 4.4L) sau cu un V12 de 5.4L, ambele oferite pe versiunea lungă de caroserie, E38 putea scoate timpi de 8s, respectiv 6.4s de la 0 la 100km/h. Astăzi aceste valori nu mai sunt atât de impresionante, dar în 1995 un 750i era mai rapid decât un Ford Mustang GT iar un 740i, chiar dacă nu era atât de sprinten, făcea față cu succes la orice competitor direct.

Ce era însă cu adevărat surprinzător la E38 atunci nu era demarajul în linie dreaptă ci manevrabilitatea excelentă pentru un asemenea gabarit, iar prin faptul că putea fi echipat standard cu jante și anvelope late putea avea o stabilitate și o aderență de invidiat.

La fel ca și orice seria 7 precedent și E38 era orientat către confort și lux, iar pe acestea le avea din plin. Scaunele „Comfort” și ulterior cele „Contour”, cu toate reglajele electrice au fost mulți ani liderul în materie de scaune auto. Echiparea audio cu 14 difuzoare / 4 subwoofere a sistemului de sunet de 440 Watt, noul Multi-Information-Display (MID), încălzirea scaunelor, a banchetei și a volanului, sistemul de navigație 4:3 (ulterior 16:9) color, precum și multitudinea de dotări de lux disponibile au făcut din E38 regele opulenței la mijlocul și sfârșitul anilor ’90.

Eleganța nativă, liniile clasice, motoarele aproape nemuritoare, dotările încă actuale, manevrabilitatea excelentă, confortul și senzația de suveranitate pe care o ai când îl conduci sunt greu de găsit laolaltă la mașinile actuale. Toate acestea fac din BMW E38 mașina de lux perfectă, iar dacă nu simți neapărat că e așa măcar trebuie să fii de acord că e o mașină care a scris și încă mai scrie istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *