Salut Cipri!
Salut Bogdan!

Ciprian este un tip misterios din Cluj care ”operează pe creier” E38. Zic misterios pentru că îl cunosc doar online și are la profil o mașină dragă mie… Habar n-am ce vârstă are, habar n-am din ce își câștigă existența, habar n-am cum arată, dar am vorbit deseori cu el pe probleme tehnice de E38 – unde el este foarte documentat – și pot să spun ca e un om citit, serios și de cuvânt. 

Ți-am făcut o descriere în „blind”. Am greșit cu ceva? 
Am 42 de ani, îmi plac mașinile (toate), respectiv să ”meșteresc” la ele. Am oarecare experiență cu E38, am desfăcut multe, dar nu mă ridic încă la nivelul ”greilor” din super nișa asta. Nu dau nume, se știu ei care sunt. 

Ai și tu, ca orice pasionat care se respectă, o colecție frumoasă de mașini. Pe care o iubești cel mai mult și de ce? 
Iubim oameni, nu obiecte, dar da, dacă vrei un sentiment comparabil pot să accept termenul de ”îndrăgit”. Toate din colecția mea au poveștile lor, dar bineînțeles că cea mai specială este E38-ul, clar. E o mașină făcută ”ca la carte” din toate punctele de vedere, comparativ cu multe alte mașini care le-am avut. 

Mi-am amintit că ai avut un Ford Taunus la un moment dat, mi-ai spus că ești căsătorit, deci am presupus că ești cam de vârsta mea sau peste și nu m-am înșelat. Înțeleg acum de ce îți place E38, e mașina „clasicilor” contemporani. De ce E38? 
Pentru că, la câte mașini am condus (și nu au fost puține), această mașină îți oferă un feeling de nedescris. Câteodată stau minute în șir și doar o privesc. Când am drum în oraș cu ceva treabă, încerc să îmi prelungesc traseul pentru a o conduce mai mult. (râde) Ai prins ideea. Ocazional mă urc în mașină, mă uit la detalii și mă minunez cât de „perfect” a fost concepută această mașină. 

Dezmembrezi E38 și doar E38. Pe de-o parte faci un deserviciu modelului prin faptul că îi „omori” membrii din trib, dar pe de altă parte salvezi alții și le crești valoarea. Spune-ne și nouă ce să alegem: ce motor, FL sau NFL? De ce?
NFL sau preFL cum le spun americanii. Sunt mai bune la tablă. Parcă mai închegate. Nu spun că FL sunt rele, dar necesită mai multă atenție la factorii corozivi. Ca motorizare pe benzină recomand 2.8i – un motor foarte fiabil și cu taxe mici în Romania. Dacă e să trec peste taxe și costuri de întreținere aș alege 5.4i. Pe segmentul diesel clar 3.0d, o motorizare foarte fiabilă.

Ce culori exterioare crezi că fac un E38 special?
Doar din punctul meu de vedere cred că arată bine Navarraviolett metallic (cod 346), Imolarot 2 și Royalrot metallic.

Era să uit: al tău ce e? Cum e? Povestește-ne despre el.
Al meu E38 este o mașină modestă, să zic așa. Este un FL negru din 2000, cu motorizare 3.0d. Nu prea bogat în dotări. Am să enumăr câteva, deși nu prea îmi place să mă laud la capitolul ăsta, mereu mi-aduc aminte de expresia ”full fără piele, boss” 🙂 Scaune Contour, coloana volanului cu reglaj electric, oglinzi electrochrom cu rabatare electrică, PDC, spălătoare faruri, xenon de fabrică, senzori presiune roți, portbagaj hidraulic (deschidere și închidere automată din buton, a nu se confunda cu softclose, care au toate la portbagaj), DSP, Navigație OE 16:9, perdeluțe, tetiere reglabile electric spate, mânere iluminate interior și exterior. Câteva au fost montate de mine. Mă opresc aici, nu sunt lucruri neobișnuite pentru un E38. Pentru mine însă e mai importantă starea tehnică a mașinii, așa că mi-am alocat un buget și am început: suspensie BC Racing coilovers, jante Style 176 pentru vară și Style 5 pentru iarnă, am schimbat toate articulațiile, frânele, sistem de alimentare și injecție nou, chiar nu am făcut compromisuri la partea tehnică. Ar fi multe de adaugăt la acest capitol, dar nu vreau să sune a aroganță sau laudă și nici nu vreau să conving vreun potențial cumpărător. Am făcut-o pentru mine.

Întrebare clasică la rubrica „Regii și caii lor”: dacă n-ar exista E38 care ar fi opțiunea ta următoare?
Aș alege un E24, 635csi. Este pe lista mea, sunt convins că îl voi avea și pe acesta cândva. 

Din experiența ta, teoretică și practică, ce dotări rare ai livrat pentru retrofit-uri? 
Scaune Contour (foarte căutate și vânate chiar și de către posesorii de E39), monitor spate cu climă activă, planșa de bord îmbrăcată în piele (o opțiune care era standard doar pe 750i/iL), tetiere spate reglabile electric, mânere iluminate interior și exterior, sistem deschidere/închidere portbagaj hidraulic. Unii mai cer geamurile duble, deși eu nu văd vreo diferență notabilă la insonorizare cu ele. Pentru cei care vor să muncească mult la un retrofit pot să amintesc de sistemul audio DSP sau de navigația OE 16:9. 

Vine și o întrebare tehnică: știu că unele E38 au acea suspensie S-EDC. Spune-ne puțin despre ea, la ce ajută, la ce încurcă, merită să alergăm după o mașină cu așa ceva? 
S-EDC e o suspensie reglabilă pe duritate. E un plus de confort, dar după atâția ani foarte multe necesită înlocuirea unor componente, care sunt extrem de scumpe. Eu zic că nu merită decât dacă ești un colecționar foarte pretențios. În locul S-EDC aș alege o reglabilă custom, măcar dacă dai mulți bani pe o suspensie să o poți regla așa cum vrei tu. 

Ce crezi ca ar merita încercat să pui pe un E38, dintre dotările pe care nu le-a avut niciodată, dar le-a avut concurența sau modelele următoare ale Seriei 7? 
Aș monta pe al meu E38 un frigider. O opțiune rară și scumpă. Știu că nu asta ai întrebat, dar nu mă pot gândi la nimic anume ce mi-aș dori să aibă în plus față de dotările care au fost disponibile pe E38. 

Gata cu întrebările mele. Obișnuiesc să las intervievații să îmi pună și ei o întrebare. Shoot! 
De ce ai ales E38 cu motorizare 2.8i, locuind în Germania, când cred că puteai alege o altă motorizare, respectiv altă marcă sau model premium?  
Nu am fost fan BMW de mic, la fel ca și alții dintre cunoscuții mei. Am devenit abia după primul meu BMW, respectiv un E91 FL, care mi-a deschis ”apetitul” pentru direcție precisă, tracțiune spate și sportivitate moderată. Pe E38 îi aveam însă de mult în suflet, era în adolescența mea acea mașină la care doar visai. După E91 a fost E39, iar apoi la scurt timp E38. Pot să spun că mi-am făcut o plăcere vinovată cu E38-ul, nu aveam nevoie de o a treia mașină (da, le am încă pe toate trei). Am căutat unul cu scaune Contour, geamuri duble (un ”pitic pe creier” de-al meu) și GPL, într-un buget destul de restrâns. Am dat peste acest 728i care a mai venit și cu un bonus valoros: DSP. Între timp i-am făcut mici modificări estetice și tehnice și probabil că nu îl voi ține mult, gândul îmi este la un 740iL/750iL, dar mai aștept până când vine ocazia aia de nerefuzat 🙂 

Mulțumesc pentru răspunsuri și pentru sfaturile pe care mi le dai la telefon. Mi-e dor de Cluj, o sa vin la vară să iți fac o vizită. 
Te aștept la cu drag!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *