Salut Ana, una dintre puținele femei care conduce și deține un E38. 
Salut! 

Ana este o cunoștință online, pentru care am o admirație specială. Lucrează într-o afacere de familie ce se ocupă cu montajul și service-ul instalațiilor GPL auto și are un 740i la care ține foarte mult. Pagina de Facebook a firmei are peste 3500 de urmăritori și un scor general de 4.8 din 5.0, ceea ce spune multe despre calitatea oamenilor din spatele ei. Personal m-a ajutat cu sfaturi profesionale când am avut o problemă la instalația mea GPL, chiar dacă ea este în București iar eu în München. Mi-aduc aminte că era chiar weekend, iar ea și-a rupt din timpul liber ca să mă ajute – mulțumesc încă o dată pentru tot! 

Ana, de unde vine pasiunea ta pentru mașini și în special pentru E38? 
Mi-am dorit întotdeauna o mașină elegantă, care să fi avut cele mai mici șanse să fie pe mâna vreunui puștan teribilist. Am găsit asta la E38 și nu am stat pe gânduri. 

Ce iubești la mașina ta? Fă-ne o descriere “de suflet” a frumosului și puternicului E38 pe care îl conduci. 
Iubesc în primul rând fiabilitatea lui. Nu m-a lăsat niciodată în drum, are o prezență impunătoare, e frumos cu aspectul lui clasic și îl simt aproape. Când o mașină ține cu tine nu ai cum să o lași… E un 740i cu GPL, care va rămâne în familie indiferent ce alte mașini vom mai avea pe lângă el. 

Ca femeie e puțin neobișnuit să ai un hobby despre motoare, ulei, cai putere, lucruri tehnice în general. Cum te privesc cei care te cunosc prin perspectiva muncii tale și a domeniului?
Cei mai mulți sunt curioși la început, apoi o văd ca pe o normalitate. Sunt deseori admirată pentru asta și mă simt apreciată profesional și personal. Sunt de părere că asta trebuie văzută ca un lucru natural. Mă simt natural și o fac natural, cei care mă cunosc știu asta și mă respectă. 

Cât din ce ești astăzi se datorează familiei (tatălui tău în special) și activității profesionale?
Am avut norocul să mă nasc într-o familie minunată, lor le datorez poate 100% din ce sunt astăzi. Chiar dacă tata este cel care se vede cel mai mult din afacerea familiei, toți participăm la ea și suntem și acasă și la firmă o familie. Sunt mândră de ei și ei de mine, sunt convinsă că nu am fi reușit decât împreună. 

Ca specialist, cum vezi evoluția viitoare a domeniului GPL în industria auto? 
Clienții vin tot timpul, sunt mulțumiți de rezultate, e o investiție care le aduce economii substanțiale în timp. Tot mai mulți înțeleg avantajele unei instalații GPL și tot mai mulți înțeleg avantajele colaborării cu specialiști cu experiență. Cred că GPL va rămâne o alternativă viabilă la carburanții tradiționali, mai ales că emisiile poluante sunt semnificativ mai mici față de diesel și chiar față de benzină, iar prețul este incomparabil mai mic. Sunt convinsă că e o alternativă care are viitor pentru că deja are maturitate și multă experiență, tehnologia electricelor și a hibridelor e încă prea tânără ca să ne putem baza pe ea. 

Spune-ne te rog din experiența ta care sunt avantajele unei instalații GPL la un E38 și care dintre motoarele BMW sunt mai receptive la această schimbare (L6, V8, V12)?
Avantajele le-am tot scos în evidență, cred că deja le știu toți: reducere enormă a costurilor de exploatare și a emisiilor fără a suferi alte neajunsuri în afara investiției inițiale și a costurilor întreținerii (care de fapt sunt foarte suportabile, chiar mici aș spune). Cel mai receptiv motor BMW la GPL este V8-ul, de aceea am și ales această motorizare pentru mașina mea, dar și celelalte sunt 100% compatibile. 

Vreau să înlăturăm pe cât se poate obiecțiile pe care un potențial client le-ar putea avea la o instalație GPL. Ce “stricăciuni” poate să provoace, ce dezavantaje se pot observa în timp și cum să ne ferim de ele sau cum le putem evita?
Nu există dezavantaje dacă instalația a fost montată corect, exploatată corect și întreținută corespunzător. Avem o vastă experiență cu diverse mărci auto, cu diverse motoare, cu diverse instalații de GPL și nu am observat dezavantaje tehnice notabile. Legendele care spun că instalațiile GPL strică motoarele nu au fost niciodată confirmate, iar inovațiile recente din domeniu asigură o funcționare perfectă, fără diferențe față de benzină. Putem menționa totuși, ca să fim foarte exacți, niște neajunsuri extrem de minore, cum ar fi: timpul mai mare de așteptare la alimentare sau existența unui rezervor suplimentar. Sunt însă astea cu adevărat obiecții care să te oprească? Eu zic că nu… 

Întrebare standard la secțiunea de interviuri: dacă n-ar fi existat niciodată E38, care ar fi următoarea opțiune?
Greu de răspuns… cu siguranță că ar fi tot o limuzină premium din vârful de gamă al clasei de lux. Poate un Mercedes S-Class. 

Cum te “împaci” cu impozitele exorbitante pe care statul român le percepe pentru motoarele mari? Care crezi că ar fi o soluție echitabilă?
Pasiunea nu are limită de costuri. Luxul și confortul de asemenea. Asta vreau, asta îmi place, plătesc prețul. Soluție echitabilă nu există, cum nu există comparație între o mașină mică de mers la piață și o limuzină de lux. Totuși ar putea fi un impozit cu creștere liniară, la fel ca la voi în Germania. 

Până la ce generație de motoare a ajuns tehnologia GPL actuală să fie eficientă? Unde devine ea limitată?
Orice motor, indiferent de generație poate fi pregătit pentru GPL. Nu există limitări tehnice, tehnologia GPL este suficient dezvoltată încât să fie eficientă în oricare caz. De ce să privăm generația actuală de motoare de șansa de a fi de două- trei ori mai economice și puțin mai curate? 

Am terminat cele 10 întrebări. Ai și tu una pentru mine? Sigur, îți răspund în privat la orice mă pricep, dar una o publicăm. Care ar fi?
Bogdan, ai și tu un E38 cu GPL, adică ai deja experiență cu el. Confirmi ce am spus eu mai devreme? 
Da, 100%. Am încredere în GPL, am încredere în specialiștii adevărați și mă bucur în fiecare zi de banii pe care îi economisesc. Prefer să fac ceva mai util cu ei decât să îi ard pe benzina încărcată de taxe și accize. De exemplu să cumpăr unui copil o carte 🙂 

Mulțumesc pentru amabilitate, mă bucur că faci cinste comunității E38 și îți doresc succes. Avem nevoie de mai mulți oameni ca tine printre noi!
Și eu mulțumesc, succes și ție cu acest proiect online! 

Pe Ana o găsiți aici și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *