E38 a fost prima mașină europeană cu navigație prin satelit și primul BMW cu TV încorporat. Sistemul software care rula pe navigația originală 4:3 a fost denumit CARIN și a fost dezvoltat de către BMW în colaborare cu Philips. În ultima perioadă a vieții sale, mai precis din septembrie 2000, E38 a beneficiat de un upgrade major la navigație, trecându-se la display-ul de 6,5” în format 16:9. 

Între timp, după 18 ani de la apariția celui mai avansat sistem de navigație de fabrică la E38 și după 24 de ani de la cel inițial mai mic, această dotare de confort a devenit uzată moral. Ecranul cu o rezoluție slabă, funcțiile relativ limitate față de ce sunt capabile navigațiile actuale, sistemul multimedia cu capacități de intrare limitate au făcut pasionații să caute alte soluții mai actuale. De exemplu, majoritatea E38 aveau casetă audio, eventual magazie pentru CD-uri, iar în ultimii ani au fost echipate cu CD/DVD player mai mult pentru update-ul la navigație. Tehnologia actuală permite oferirea de dispozitive aftermarket care au la bază o tabletă cu sistemul de operare Android. Având în vedere că la E38, E39, E46 și E53 s-a folosit în proporție de 95% aceeași navigație de fabrică, diferită fiind doar rama de montaj, cei mai mulți producători de navigații aftermarket cu Android au făcut un model universal. Cererea pentru E38 fiind mai mică în comparație cu cea pentru celelalte modele BMW enumerate, nu s-a concentrat nimeni pe oferirea unei variante pentru E38 100% compatibilă optic cu cea originală. Unul dintre puținii producători (dacă nu chiar singurul) care oferă o soluție completă pentru E38 este AVIN, o firmă americană foarte apreciată care produce navigații aftermarket. Mi-am propus să dezbat puțin pe marginea acestui produs care arată cu adevărat profesional și care nu afectează imaginea clasică E38 cu materiale ieftine și neplăcute optic.

AVIN Avant3 for E38 – așa se numește produsul – oferă cam tot ce îți poți dori ca funcții de la un sistem multimedia auto. Este un sistem touchscreen cu Android, procesor octa-core, 2GB memorie RAM, 32GB spațiu de stocare, care promite un timp de boot-are de 1 secundă din standby. Pe partea de audio oferă amplificare 4x50W MOSFET Quad Bridge și preamplificare pentru difuzoare cu 4 canale RCA și pentru subwoofer. La radio este compatibil cu benzile din toată lumea, iar tunerul radio este bazat pe standardul Philips-DSP. Printre alte ”bunătăți” pot fi menționate: conexiune wireless, Bluetooth 4.0 pentru conectarea dispozitivelor mobile și streaming, modul de citire SIM pentru internet mobil 4G LTE multiband, slot microSD cu capacitate maximă de 256GB, ecran capacitiv de 7” cu rezoluție 1024×600. Citește toate formatele audio și video actuale, meniul poate fi setat în aproape 40 de limbi, printre care și limba română. Are intrare pentru cititorul TPMS (pentru monitorizarea presiunii din anvelope), intrări audio-video pentru dash-cam și cameră marșarier, suport pentru microfon extern, USB, pentru butoanele de comandă audio de pe volan, intrare pentru senzorul de poziție extern GPS și pentru antenă externă. Opțional, împreună cu adaptorul I-BUS ce se achiziționează separat, suportă funcții ale computerului de bord, DSP și PDC (senzori de parcare). Construcția compactă (nu are cititor CD/DVD) permite montarea în absolut toate E38, fără limitări sau adaptări suplimentare, condiția de bază fiind existența unei rame de montaj (se poate folosi cea OE de la navigația originală). 

Prețul de bază al acestui sistem este de 599$ (cu taxe vamale poate ajunge în jurul valorii de 600€), la care se pot adăuga, contra cost: I-BUS cu licență, cabluri de extensie, Apple CarPlay sau Android Auto, cameră marșarier, dash-cam, DVD player extern, sistem de camere dual DVR, stick DAB+, sistem TPMS cu senzori interni sau externi, tuner TV digital, hărți iGO cu licență. Dacă dorești o echipare completă pentru mașina ta poți cu ușurință să depășești 1000€.

Acest sistem multimedia este foarte apreciat pe forumurile străine, are recenzii bune și datorită funcțiilor complete și lipsei concurenței reale devine tot mai mult un must-have.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *